رب

کاروتنوئیدها آنتی اکسیدان های کارآمدی هستند که قادرند گونه های فعال اکسیژن تولید شده در شرایط استرس اکسیداتیو را از بین ببرند.
نشان داده شده است که مکمل با دوزهای بالای بتا کاروتن از پوست در برابر اریتم ناشی از UV محافظت می کند. این مطالعه به منظور بررسی اینکه آیا مداخله با یک منبع غذایی طبیعی غنی از لیکوپن از اریتم ناشی از اشعه ماوراء بنفش در انسان محافظت می کند یا خیر طراحی شده است.
خوشرنگ شدن رب گوجه نی نی سایت  باعث خوشرنگ شدن غذا می شود. 16 میلی گرم در روز لیکوپن را تامین می کند، با 10 گرم روغن زیتون در یک دوره 10 هفته ای توسط 9 داوطلب مصرف شد.
گروه شاهد (10=n) فقط روغن زیتون دریافت کردند. اریتم با روشن شدن پوست پشتی (ناحیه کتف) با شبیه ساز خورشیدی در ابتدای مطالعه، بعد از 4 هفته و بعد از 10 هفته ایجاد شد.
شدت اریتم با کروماتومتری اندازه گیری شد. مقدار a به طور مستقیم قبل و 24 ساعت پس از تابش تعیین شد. سطوح سرمی کاروتنوئید با HPLC اندازه گیری شد.
در ابتدای مطالعه، سطوح کاروتنوئید بین دو گروه تفاوتی نداشت. سطح سرمی لیکوپن در افراد مکمل افزایش یافت. سایر کاروتنوئیدها تغییر معنی داری نداشتند و هیچ تغییری در کاروتنوئیدهای سرم در گروه کنترل مشاهده نشد. در هفته 10، تشکیل اریتم پشتی در گروهی که رب گوجه‌فرنگی مصرف می‌کردند، 40 درصد کمتر از گروه شاهد بود.
تفاوت معنی داری بین گروه ها در هفته 4 درمان مشاهده نشد. داده‌ها نشان می‌دهند که می‌توان با مصرف یک منبع غذایی لیکوپن که معمولاً مصرف می‌شود، به محافظت در برابر اریتم ناشی از نور UV دست یافت.
استرس نور اکسیداتیو توسط تابش UV از طریق تشکیل گونه های اکسیژن فعال وابسته به نور مانند اکسیژن مولکولی منفرد، آنیون رادیکال سوپراکسید یا رادیکال های پراکسیل القا می شود.
تصور می‌شود که واکنش‌های شیمیایی این واسطه‌های واکنش‌پذیر با لیپیدهای سلولی، پروتئین‌ها و DNA نقشی در پاتوبیوشیمی بیماری‌هایی دارند که بر بافت‌های در معرض نور مانند پوست یا چشم تأثیر می‌گذارند.
این اختلالات شامل تشکیل اریتم، پیری زودرس پوست، ایجاد فتودرماتوز، سرطان پوست، آب مروارید و دژنراسیون ماکولا وابسته به سن است.

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *